Popüler Yayınlar

3 Mayıs 2011 Salı

R.I.P. -22 Ağustos-

Yazmayalı uzun zaman oldu. Bu arada aramıza yeni bir yazar geldi - The Doctor-. Kendisine hayırlı uğurlu olsun diyorum efendim. Gelelim konuya; Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu, kısaca BTK tarafından hazırlanan bir kanun 22 Ağustosta yürürlüğe girecekmiş ve bu kanuna göre Türkiye'de internet kullanan herkes BTK tarafından belirlenen 4 adet paketten birini seçmek zorunda olacakmış. Paketlerin içeriğine bakınca yazının başında neden R.I.P. dediğim anlaşılır heralde. 4 paketin tek bir amacı var : interneti sansürlemek. Biraz daha açayım isterseniz. Ne yaptığını bilmeyen, hangi platformu yönettiğinin farkında olmayan sosyal medya özürlüsü yöneticilerin istediği sitelere girecekmişiz istemediklerine giremeyecekmişiz. Sansürlenen sitelere de girmeye çalışmak dahi suç kabul edilecekmiş.

Düşünsenize, gazete bayisine gidip gazete alacaksınız, bir gazeteyi istediniz ama bakkal satmıyor. Çünkü size yasak o gazete. Başka mahalleden gelenler alabiliyor ama siz alamıyorsunuz.

Bir de paketlerin içeriği o kadar esnek tutulmuş ki bir saniyelik bir kararla en özgür(!) paketteki kullanıcı bir anda nolduğunu anlayamadan tam sansürlü diğer pakete geçirilebilir. Bunun olmayacağının garantisini kim verebilir?

Amaç çocuklarımızı pornografiden korumak diyenler çıkabilir. Elbette haklı olabilirler ama bunu yapan ücretli/ücretsiz bir sürü program internette tüm kullanıcıların kullanımına açık zaten. Sen 40 yaşındaki kocaman herifi müstehcenlikten koruduğunu mu iddia edeceksin bu kanun sayesinde? Kaldı ki neye göre ve kime göre müstehcenlik? Bu herkese göre değişebilir.

Ve son olarak basın özgürlüğü, ileri demokrasi ülkesi olduğumuzu iddia edenler heralde artık fark etmişlerdir. Ya da fark etsinler artık mümkünse. Bu tür kanunlar sadece Çin, İran gibi diktatörlerin hakim olduğu ülkelerde geçerli ve bu ülkeler basın özgürlüğü sıralamasında en sondalar. Yani bizim onların kanunlarına eşdeğer bir kanun çıkarmamız demek basın özgürlüğümüzün dünyada en son sıraya gerilemesi demektir. Bu durumu oluşturmayı bırakın böyle bir kanun çıkarmayı teklif etmek bile gericiliğin daniskasıdır. Lütfen bu insanlar demokrasi kelimesini ağızlarına almasınlar, çünkü demokrasi kelimesinden bizleri bıktırmış durumdalar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder